ТЕРАПИИ  И МАСАЖИ

Забързаният ритъм на живота ни увеличава ежедневната потребност от пълноценна почивка, за възстановяване на жизнената ни сила.Необходимо ни е уединение и адекватна грижа за поддържане на тялото ни здраво и гъвкаво, за стегнат силует и блестяща кожа. В холистичния център „Каламия“ се съчетават оздравителни методи с многовековна история и най-ефективните съвременни научнипостижения за цялостно балансиране на организма.

За докосването

В зависимост от състоянието на тялото се подбират масажни техники и движения, за отпускане на схванатата мускулатура, подобряване кръвообръщението и лимфотока, успокояване на нервната система, премахване на болката и зареждане на организма с нови сили.

За маслата

Основните масажи на цяло тяло се извършват с масла, приготвени по специални рецептури от базисни масла, билкови маслени извлеци и аромамасла. За специфичните нужди на всеки може да се подбере масло, което е подходящо за моментното емоционално и физическо състояние и съответства на климатичните условия. За засилване действието на маслата, те се съхраняват в цветни стъклени бутилки, които пропускат само определена дължина на светлинната вълна. Така се зареждат допълнително с точно определена енергия.

ЗА СВЕТЛИНАТА

Човек възприема с очите си само 25 % от цветовете. Останалата част се регистрира подсъзнателно като вибрация с определена дължина на светлинната вълна. Този феномен е в основата на цветотерапията. Тя повлиява благоприятно физическото, емоционалното и психическото състояние.
По време на масажа на цяло тяло се използват различни цветни светлини, съобразени с моментните нужди на организма. За тонизиране се използват червената, оранжевата и жълтата светлина, за балансиране – зелената и за релаксиране – синята.

ЗА МУЗИКАТА

Индивидуалният подбор на музиката, звучаща по време на терапията, подпомага пълното възстановяване на физически, емоционален и психически план.

Масажи

МАСАЖИ

Масаж и лечение на проблемни зони

Многогодишният ми опит показва, че адекватната помощ при болков синдром, схваната мускулатура, нервно напрежение и други симптоми, масажът не е достатъчен.
В началото на всеки терапевтичен сеанс се изработва индивидуален план, който съчетава специфични за клиента оздравителни методики. Процедурите са винаги комплексни и адекватни за момента и конкретното състояние на човека. Комбинацията от различни видове масаж и други оздравителни техники е най-ефективна при болки от обездвижване, настинка, травми, стрес, хронични костно-ставни заболявания и др.

МАСАЖИ

Релаксиращ аромамасаж масаж на цялото тяло

Този нежен масаж успокоява нервната система, отстранява последствията от стреса и възвръща усещането за вътрешна хармония. За всеки клиент се приготвя различна бленда от билков маслен извлек и аромамасла.
Съчетанието на тихата нежна музика, аромата на маслото, топлината на атмосферата и умелото докосване гарантира възстановяването след напрегнат ден!

МАСАЖИ

Терапевтичен масаж на цялото тяло

В резултат от сериозен опит е изработен собствен стил на работа, чрез съчетаване на познания от традиционната китайска медицина, аюрведа, западната натуропатия, арома- и цветотерапията. Само така може да се постигне комплексно оздравително въздействие.
Отстранява се напълно напрежението в мускулите , възстановява се подвижността на гръбначния стълб и ставите, премахват се отоците. Преодоляват се енергийните блокажи и се нормализира потока на жизнена енергия. При редовни процедури се увеличава устойчивостта спрямо ежедневните стресови фактори, подобрява се съня и се възстановява естествената вътрешната хармония на организма. Стимулира се кръвообръщението, микроциркулацията и обменните процеси в кожата, увеличава се притока на кислород и хранителни вещества и се подпомагат кожните регенеративни процеси. Тя се освежава и засиява!
Като резултат тялото е тонизирано, а нервната система успокоена!

МАСАЖИ

ЛОМИ-ЛОМИ масаж с шайби от хималайска сол

Лятна разновидност на ломи-ломи масажа с горещи камъни. Масажната техника е ломи-ломи, но вместо горещи камъни се използват шайби от хималайска сол. Усещането за отпускане на мускулите и сухожилията е придружено от детоксикиращото действие на солта. В този случай се избягват противопоказанията, които има при топлите терапии.
Един летен разкош!

МАСАЖИ

Меден масаж на гръб

Масажът с пчелен мед е древен способ за прочистване на човешкия организъм. Затопля, дренира тъканите в дълбочина и улеснява през порите на кожата да се извлекат натрупаните с години отпадъчни вещества.
Меденият масаж силно тонизира целия организъм. Той е особено ефективен, когато човек по различни причини е изтощен и отпаднал, ако се чувства напрегнат, изнервен или изпитва безпокойство. Прекрасен начин да се загрее тялото при студ и влага.
Нека дадем шанс на здравната профилактика чрез „сладкия“ меден масаж!

МАСАЖИ

Лимфен дренаж „тежки крака“

Лимфният дренаж е нежен масаж, стимулиращ със специфични техники движението на лимфата по лимфните пътища. Скоростта на лимфата се увеличава до 7 пъти.
Лимфната система е част от имунната система на човека и има важна защитна функция. Тя дренира всички тъкани и в нея се утаяват мастноразтворимите токсични материи. Лимфният поток произвежда и част от белите кръвни телца, които смилат и унищожават навлезлите отвън микроорганизми, частици от разрушени клетки и отпадните продукти от обмяната на веществата.
Движението на лимфата зависи изцяло от двигателната активност и позата на тялото, и при днешния заседнал начин на живот, всеки има потребност от редовен лимфодренаж.
Особено наложителен при отоци на краката, разширени вени, „уморени крака”, мек целулит.

МАСАЖИ

Ломи-ломи масаж с горещи камъни

Вулканичните камъни са изключително плътни и имат свойството да задържат топлината продължително време.
Затоплените камъни и ароматерапевтичните масла се комбинират със специален ломи-ломи масаж, прилаган на тихоокеанските острови. Наблюдаван отстрани, масажът напомня плавните движения на китайското бойно изкуство тай дзи цю ан.
Освен усещането за релакс, спокойствие и наслада, този масаж успешно преодолява състоянието на хронична болка в опорно-двигателния апарат, нервното и мускулно напрежение, преумората и стресовия синдром. Улеснява се кръвообръщението и лимфния поток, отстраняват се токсините и се подобрява значително кислородния приток към клетките.
Прекрасен масаж при влажно и студено време!
Резултатът е ведрина, бодрост и чувство за благоденствие! Подходяща терапия за хората с напрегнат ритъм на живот.
За предпочитане е да се изпълнява не по-рано от час след хранене. Не се препоръчва след употреба на алкохол, при високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

МАСАЖИ

Лимфен дренаж по д-р Воодер

Като следствие от оперативно отстраняване на лимфните възли в подмишнечната ямка и ингвиналната гънка, понякога се получава лимфен застой в ръката или крака. Това не трябва да се допуска! Постепенното сгъстяване на междуклетъчната течност от токсини води до гелообразна маса, която не може да се разнесе! Освен задължителното вътрешно прочистване на лимфата, ежедневните упражнения, позицията на поставяне на крайниците при сън и път, може да се помогне с лимфен дренаж по метода на д-р Воодер. Той повишава до 20 пъти скоростта на движение на лимфата и подпомага намаляване обиколката на крайника. Използват се алтернативни пътища на превеждане на лимфата. Продължителността на масажа се определя индивидуално. Ако е необходимо цялото тяло да се обработва, масажът може да продължи и три часа.

МАСАЖИ

СКАЛП МАСАЖ

Според традиционната китайска медицина, всички ян меридиани се събират в главата. Очите, ушите, устата, свързват вътрешността на тялото с външната среда. По тези причини симптомите на много заболявания се проявяват в главата.
Скалп масажът подпомага преодоляването на главоболието, което може да има различен характер и различни причини.
Има ефект на „разпръскващ вятър”, прогонва болката и отпушва меридианите.
Прекрасен масаж при болка в главата и преумора. Използват се акупресурни точки и специални масажни движения за окосмената част на главата. Може да се изпълни сух или маслен масаж.

МАСАЖИ – АВТОРСКА ТЕРАПИЯ

Антицелулитна терапия с Шуслерови соли

Искате да се справите с целулита, но имате алерии или предпочитате максимално изчистена козметика? Тогава за вас е авторската ми антицелулитна терапия, разработена с използване на шуслерови соли. Терапията включва лимфен масаж по д-р Воодер, боди репинг и масаж с магнитно-ролков масажор. Като бонус – масаж на уморените стъпала.
Една релаксираща, отпускаща терапия, повлияваща оточността на цялото тяло, справяща се с целулитните натрупвания.

МАСАЖИ

Атицелулитен вакуумен, магнитно-ролков масаж

През последните години като най-ефективен апаратен метод за антицелулитно лечение се наложи технологията, базираща се на едновременно въздействие чрез вакуум и омачкване на проблемните зони.
Работната глава на апарата, с който се извършва масажа, е снабдена с три движещи се магнитни ролки. Има устройство, създаващо регулиран вакуум. Кожата едновременно се повдига чрез вакуума и се подлага на енергичен масаж посредством ролките. Така успешно се разбиват мастните и целулитни депа. Комбинира се с ръчен дренаж. Постоянният магнит, от който са изработени ролките спомага за възстановяване на колагеновите и еластинови влакна, което има стягащ ефект върху кожата.

За изпълнение на масажа се използва антицелулитната терапия на Babor, която включва загряващ лосион с активна съставка коприва и липоразграждащ лосион.
В резултат на това се активира кръвната и лимфната циркулация на цялото тяло, подобрява се метаболизма на тъканите, елиминират се токсините, кожата става видимо по-гладка и стегната.
Резултатите са забележителни и при твърд и при мек целулит, и при общо напълняване. Тялото се моделира успешно точно на проблемните зони.

Спа терапии

СПА ТЕРАПИЯ

Билков пилинг-масаж

Нежен ексфолииращ масаж, извършен с базово масажно олио, в което за скраб са поставени стрити частици от маточина, салвия или розмарин.
Маточината намалява чувството за тревожност, помага при проблеми със съня, отпуска схващания, успокоява болка. Подходяща е за релакс.
Салвията (градинския чай), има антисептичен и антимикотичен ефект, намалява ревматични оплаквания, действа диуретично, регулира изпотяването. Подходяща е за баланс.
Розмаринът има тонизиращ ефект, събужда желанието за живот, бори са срещу слабостта и изтощението и успокоява болката в напрегнатите мускули. Подходящ е за тонус.
След билковия пилинг кожата става мека, красива и заредена, а ароматерапевтичното действие на билките е повлияло на конкретното емоционално състояние.

СПА ТЕРАПИЯ

Подхранваща и стягаща кожата терапия- Babor

Искате кожата на тялото ви да придобие стегнат и младежки вид? Тогава решението е тази терапия с подхранваща и стягаща маска.
Мощното действие на А, С и Е витамините подсилват защитните сили на кожата, борят се срещу негативното въздействието на слънчевите лъчи. Други компоненти на маската се грижат еластина и колагена в кожата да се възстановят.
След нежна ексфолиация, която подготвя кожата, тялото се оставя 20 минути в покой да поеме маската. Следва хидрофилен масаж с билков извлек, който помага маската да се попие още по-дълбоко.
След терапията кожата е с повишен тонус, еластична и млада, а нервната система е отпочинала и бодра!

СПА ТЕРАПИЯ

Пилинг-масаж на цяло тяло с хималайска сол

Хималайската сол се е образувала преди около 500 милиона години в топло тропичесто море. Тя съдържа над 80 елемента в йонна форма, в съотношение такова, каквото е било то в първичния океан. Доказано е, че съотношението на елементите в течностите на нашия организъм е същото, като в океана.
Използването точно на хималайска сол в терапиите подпомага метаболитните процеси и кожната циркулация. Солните кристали вибрират с честотата на човешките клетки и поради това става възможно да се изчистят енергийно чакрите, и да се защити организма от вредните електромагнитни излъчвания.
Комбинирана с базово масажно олио, което действа подхранващо, солта стимулира кожата и я прави мека като коприната.
Специфичните масажни техники действат тонизиращо не само на кожата, а и на мускулите и подкожните мазнини.

СПА ТЕРАПИЯ

Билкова терапия гръб

Прекрасна процедура за справяне с болките в гърба, предизвикани от нервно напрежение.
Започва се с билков пилинг с маточина. След това гърба се завива с билково килимче, чиито билки са активирани с гореща вода. Подборът на билките е индивидуален. Така се лежи 10-15 минути и се оставят естествените билкови аромати да създадат преживяване за отпускане на ума и духа. Топлината и последващият масаж отпускат мускулното напрежение и имат обезболяващ ефект. Усещането е за нежна топлина и спокойствие.
Кожата след терапията е мека и заредена.

СПА ТЕРАПИЯ

Билкова терапия стомах

Зоната на слънчевия сплит е център на нашите емоции.
След пилинг с розмарин се поставя топло билково килимче върху стомаха и корема.
Престоят 10-15 минути действа успокояващо на духа, отпускащо на мускулното напрежение и създава чувство за пълно благосъстояние. Билките стимулират метаболизма и меката топлина спомага да се елиминират ненужните метаболитни продукти от кожната тъкан.
Застойните процеси в червата се раздвижват от последващия специален масаж.

АВТОРСКА СПА ТЕРАПИЯ

Глинена маска на цялото тяло с различни видове глини

Различните видове глини имат различно въздействие върху кожата. Тази терапия е разработена на базата на познанията за петте елемента в КТМ.
При мазна кожа се използва зелена глина, при чувствителна – червена глина, при нормална, но склонна към оточност – жълта глина, при много суха – бяла глина и при дехидратирана – сива глина.
Терапията започва с нежен пилинг, за да се премахнат мъртвите клетки на роговия слой на кожата на цялото тяло. Маската се приготвя от подходящия вид глина и съответстващ на състоянието на кожата билков извлек.
Може да се добави термо лосион, ако е нужно, за да се усили циркулацията на кръв и лимфа, да се стимулира метаболизма и да се отпуснат мускулите.
Различните глини действат различно – детоксикиращо, успокояващо, подхранващо.
Маската се отмива с душ. В случай, че не се продължи терапията с масаж, се нанася подходящ крем за тяло.
Терапия, която е подходяща като грижа за всеки тип кожа, по всяко време на годината!

АЮРВЕДИЧНИ ТЕРАПИИ И МАСАЖИ

„Намасте“. Думата означава: „Приветствам божественото в теб!“ .
Така хората в Индия се поздравяват с допрени една до друга длани, в знак на уважение. Поздравът идва от хиндуиската вяра, че дълбоко някъде във всеки от нас, има място, където обитават истината, красотата, светлината и любовта.
Не мислите ли, че такова красиво поверие заслужава да преодолее религиозните граници и да се вплете в живота, и културата на всеки от нас? Не думите или поздравът – само поверието. По колко различен начин ще гледаме на другите и на нас самите…

АЮРВЕДИЧНИ ТЕРАПИИ И МАСАЖИ

Индийска балансираща терапия – баланс на Вата

Според аюрведа Вата доша се концентрира освен в малкия таз, в главата, дланите и стъпалата. В Панча карма институтите тази терапия е базова за лечение на Вата дисбаланс.
Започва се с маслен скалп масаж с индийско билково масло, отнемащо напрежението в главата, леко охлаждащо и стимулиращо растежа на косата. Безсъние, безпокойство, главоболие, са малка част от показанията за използване на това масло.
Масажът на дланите и стъпалата се извършва с индивидуално подбрано масло, като се работи изключително по индийските биологично активни марма точки. Освен рефлекторното повлияване на вътрешните органи, този масаж спомага за кръвоснабдяването на студените ръце и крака.
Лицевият масаж в центъра се изпълнява след почистване на кожата, с нощен крем на „Babor”, избран в зависимост от типа кожа. Отново акцентът е въздействие върху марма точките.
Ние се стараем да се погрижим и за проблемите свързани със застоя в червата, характерен за Вата дисбаланс и за това използваме топъл билков компрес на корема, който престоява петнадесет минути. Терапията завършва с лечебен масаж на корема.
Основното въздейсвие на масажа е върху нервната система.
Спокойствие и ведро настроение е ефекта от цялата терапия.

АЮРВЕДИЧНИ ТЕРАПИИ И МАСАЖИ

Традиционен аюрведичен масаж за жени (за хормонален баланс)

Ако на жената се прави този масаж всеки ден от първия менстуален цикъл до края на живота й, тя ще бъде най-щастлива!“Това казва д-р Таруна, която разпространява тази практика извън Индия, благодарение на своята учителка Кусум Модак от Пурна.
Аюрведическият масаж за жени се практикува от 5000 години и с него се постигат високи ползи за оздравяване и профилактика на проблеми, свързани с тъканта на женските гърди и всички части на женската репродуктивана система. Подобрява симпомите при ПМС, по време на предменопаузата и климакса. Подпомага лечение на безплодие, профилактика е за рак на гърдите, прилага се успешно при бременност, кърмене, при фибрози и кисти. Погама да се преодолеят тъга, нервност, депресия. Грижи се да разкраси формата на гърдите, да ги предпази от стрии и отпускане.
Използват се лечебните свойства на специални билкови масла, действието на биологичните жизнени марма точки и нежни движения и разтягания.
Използваните марма точки са позитивни за жените. При жените тази зона е с положителен полюс и по тази причина лесно тук се натрупват и съхраняват негативни емоции. Лесно можем да си представим стягащата болка в гърдите. Точките се използват за да се извади негативната енергия; да се премахнат токсините, мъртвите бактерии и вируси, които блокират лимфната система; да се отвори място за позитивната енергия и частиците, които са полезни за тялото.Същите марма точки не са подходящи за мъже.
Най-използвани са маслото от нар и сусамовото олио. За красив бюст е подходящо маслото от нар, а за терапевтични цели – маслото от сусам. Сусамовото олио е полезено за клетките и нервите на мозъка, подобрява паметта, премахва отоци и подпухвания, зарежда с енергия и е прекрасно срещу депресия и умора. Освен това изглажда повърхността на кожата, премахва мускулни болки и схващания

  Ползи от масажа:
 • Намалява чувствителността на гърдите по време на месечния цикъл.
 • Жената добива увереност за здравeто на гърдите си.
 • Омекотява твърдата тъкан на гърдите при поставяне на инпланти.
 • Подобрява формата и тонуса на гърдите.
 • Намалява риска от рак на гърдите.
 • Намалява риска от стрии по време на бременност и рязко отслабване.
 • Масажът създава у жената положителна и дълбока връзка с чувствата й.

За постигане на максимален резултат е добре да се направи курс от 10 терапии.

АЮРВЕДИЧНИ ТЕРАПИИ И МАСАЖИ

Абхаянга – баланс на Вата, Пита и Кафа

Абхаянга се превежда като „Любящи ръце”. Това е най-често извършвания масаж на цяло тяло в аюрведичната традиция. В зависимост от съществуващия дошов дисбаланс се прави индивидуален маслен билков извлек за всеки клиент.
Характерното за масажа е изливането на около 300 мл. топло масло върху скалпа и тялото на клиента, като движенията са поглаждащи и изцеждащи. Променят се само силата и скоростта на работа в зависимост от конкретния случай.
Топлината на маслото и повтарящите се нежни движения релаксират мускулите и позволяват аюрведическото масло да проникне в кожата. Маслото свързва вредните вещества в тъканите.
При последващата термосауната тялото се изпотява и в резултат се детоксикира.
Правилният подбор на маслото и билките, скоростта и силата на движенията, се грижат при всеки дошов дисбаланс тялото, емоциите и ума да се балансират.
Това е най-релаксиращият метод за елиминиране на отпадните продукти от метаболизма на тялото.

АЮРВЕДИЧНИ И ТЕРАПИИ МАСАЖИ

Пиндасведа масаж – баланс на Вата, Пита и Кафа

Това е масаж, изпълняван в аюрведическите клиники, отпускащ напрегнатите мускули, премахващ умората и презареждащ с нови положителни емоции!
В духа на аюрведическите традиции предварително се уточнява съществуващия дошов дисбаланс на клиента. При дисбаланс на Вата най-подходящо е сусамовото олио, при Пита дисбаланс – зехтина, при Кафа дисбаланс – соевото олио.
Приготвят се 2 индивидуални торбички (пинди) от различни комбинации билки, отново съобразени с моментния дисбаланс на госта. Те се запържват в подходящото базово масло и се подсилват с подходящи ароматни масла.
Масажът се изпълнява като торбичките постоянно се загряват в базовото олио. Движенията също са съобразени с моментното състояние на клиента и са сатва, раджас или тамас. Сатва – нежни и бавни, раджас – средни като натиск и бързина и тамас – бързи и дълбоки.
Невероятен начин за възстановяване на активно работещи хора!

ЛЕЧЕБНИ ТЕРАПИИ

Човек търси помощ при терапевт, когато не може да се справи с постоянната хронична болка в костите, ставите и мускулите, неврологична болка и главоболие. Причините за такива болки обикновено са съчетание от въздействието на студ, неправилна стойка и обездвижване, на стара травма, на нервно напрежение и стрес.
За да се справя с болката, възпалението и обездвижването използвам методите на Традиционната Китайска Медицина – вендузи, акупресура, акупунктура, мокса, магнитотерапия, лазертерапия, в различни комбинации.
Тези методи помагат и за справяне със заболявания на дихателната система, за общо възстановяване и тонизиране, за укрепване на имунната система.
Когато се комбинират с подходящ хранителен и двигателен режим, с подходящи БАД, клетъчно хранене и детокс, тези терапии водят до мечтаното енергично и гъвкаво тяло, до възможността отново да сме жизнени, отдадени на любимите си хора, работи и хобита!

ЛЕЧЕБНИ ТЕРАПИИ

МОКСОТЕРАПИЯ

Моксотерапията е един от основните методи на въздействие в Традиционната Китайска Медицина. Чрез него се подава Ян енергия в тялото, регулира се и се пречиства застоя на енергия и кръв, премахва се студ и влага. Въздейства на всички органи. Може да се използва за обща профилактика и вдигане на имунитета, предпазване и лечение на респираторни заболявания, укрепване на храносмилането, половата система, костно-ставния апарат и мускулите, за предпазване от болести свързани с процеса на остаряване на организма.
Може да се използва и при деца, и при хора в напреднала възраст.
Изключително полезна е при възстановяване след боледуване, операции, химио и лъчетерапии.

ЛЕЧЕБНИ ТЕРАПИИ

У СЪН ДЖЪ
магнитни вендузи

Основен метод, който използвам в практиката си.
Тези магнитни вендузи комбинират вакуумтерапия, акупресура и магнитотерапия.
Постоянният магнит е болкоуспокояващ и хармонизира Ин и Ян енергията в тялото.
Вакуумът изтегля патогенния причинител на заболяването и подобрява кръвообръщението.
Пресурата помага да се замести огромна част от схемите за акупунктура – зоново и по Биологично Активните Точки, като възстановява енергийния поток по каналите.
Синергийното действие на тези три методи е изключително ползотворно за всеки болков синдром, за регенерация на тъканите, за балансиране на енергията в тялото. Няма противопоказания и може да се използва както профилактично, така и оздравително!

ЛЕЧЕБНИ ТЕРАПИИ

ВАКУУМ ТЕРАПИЯ
вендузи

Основните проблеми, при които се използват вендузи са причинени от външна патогенна енергия – най-вече студ, влага и вятър. Това е обяснението на КТМедицина. На биофизично ниво вакуумът подобрява кръвообръщението в зоната, където са поставени, подпомагат да се подобри еластичността на съдовете , да се премахне лимфния застой.

  Използват се с успех при:
 • повишено мускулно напрежение
  • при застой на кръв, лимфа и междуклетъчна течност в органите и тъканите
  • при простудни заболявания, особено при поражения в белия дроб и бронхите
  • при заболявания на опорно-двигателния апарат, остеохондроза, остри и хронични миозити, артрити, артрози, нарушена стойка
  • при понижен имунитет
  • при възстановяване след травми
  • при нарушаване моториката на червата
  • при психичен стрес
  • при преумора след тежко физическо натоварване
  • за лечение на целулит и затлъстяване