уреди и апарати

Най-сериозното доказателство за ефективността и ефикасносттана всички техники и подходи, от които е изградена концепция „Каламия“, може да бъде намерено в тяхната тясна интегрираност с последните достижения на научно-инженерната мисъл и напълно хомогенния начин, по който постиженията на науката бързат да се „настроят“ в служба на по-ефикасното изпълнение на целите, които те си поставят…
Именно по тази причина в „Каламия“ мъдрото и ефикасно използване на голямо разнообразие от напреднали уреди е така категорично застъпено!
Ето и някои основни от тях…

уреди и апарати

Легло Нуга бест

Уникалността на масажното легло Нуга Бест е в съчетанието и комплексното прилагане на оздравителни методики на древната източна медицина и съвременни методи на терапевтично въздействие. Комплексното въздействие на оборудването стимулира жизнената дейност на всички системи: опорно-двигателна, сърдечно-съдова, дихателна, храносмилателна, отделителна, нервна, ендокринна, полова. Методите на въздействие са мануално въздействие върху гръбначния стълб, точков масаж, инфрачервено локално нагряване, магнитотерапия, йонизация, миостимулация.
Основни методи, които са използвани при конструирането на масажното легло Нуга Бест:

Апаратен масаж:

Добрата осанка е символ на младост. Шестте масажни ролки в големия матрак на леглото са разположени така, че деликатно масажират мускулите покрай гръбначния стълб. Мускулите се разхлабват, стават еластични, като едновременно с това нежно, безопасно и естествено се разтяга и гръбначния стълб. Мускулния „корсет“ се привежда в тонус и поддържа гръбначния стълб в правилно положение. Възстановява се симетрията между тазобедрените и между раменните стави. Тази щадяща корекция на гръбначния стълб помага да се освободят притиснатите нервни окончания. Създават се условия да се въстановят междупрешленните дискове. Седмата ролка е конструирана така, че извършва деликатен, но ефективен масаж на шията. Подобрява се мозъчното кръвообръщение.

Дълговълнови инфрачервени лъчи:

Спектърът им е много близък до спектъра на излъчване на здравите клетки. В това се състои тайната на изцелението.

-подобряват кръвоообръщението

-затоплят тялото и поддържат оптимална телесна температура

-разграждат и извеждат от организма вредните тежки метали

-неутрализират свободните радикали

-имат ефект на очистване и детоксикация

-имат антимикробно въздействие

-подобряват обмяната на веществата на организма

Магнитотерапия:

Турмалинът – главен компонент в състава на керамиката притежава магнитотерапевтични свойства. Магнитното поле влияе положително на функциите на сърцето, намалява потребността на миокарда от кислород и се подобрява коронарното кръвообръщение. При лечение на разтегнати връзки, счупване на кости, изгаряния и рани, магнитотерапията не само ускорява възстановяването, но и позволява по-бързо зарастване на раните с добър козметичен ефект. При травми магнитотерапията съкръщава времето на заздравяване два пъти. Магнитотерапията дава добри резултати при лечение на някои форми на артрит, дегенеративни състояния, диабетни язви. Тя е особено ефективна при лечение на увредени меки тъкани от изгаряне или залежаване.

Йонизация:

Турманиевата керамика се явява източник на отрицателно заредени аеройони, които позволяват нормализиране обмяната на веществата и по този начин регулира нарушените функции на органите и системите в организма. Подобряване на кръвообръщението, повишаване на съпротивлението на организма срещу различни заболявания. При постоянно използване се активизират молекулите на водата в организма, нормализира се гъстотата на кръвта. Отрицателно заредените йони избавят от неприятното усещане за студени крайници, помагат за нормализиране на кръвното налягане (високо, ниско) и да се намали риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Освен това помагат да се укрепи имунната система и естествената защита на организма от вирусни инфекции.

Миостимулация:

Към основните функции на леглото е добавен и колан, извършващ нискочестотна стимулация на мускулите. Въздействието е както върху скелетната мускулатура, така и върху гладката мускулатура на вътрешните органи. По този начин действа:

-болкоуспокояващо

-тренира и укрепва мускулите

-намалява подкожните мазнини

-стимулира моториката на червата

-подобрява кръвообръщението и усилва лимфодренажа.

Общи показания за използване на оборудването Nuga Best NM-5000+

1. Нарушения функциите на опорно-двигателния апарат, остеопороза на гръбначния стълб, херния, ревматизъм, артрит, деформиращ полиартрит, артрит, натъртвания.

2. Вегетативно-съдова дистония, депресивни и астенични състояния, неврози.

3. Последствия от травми и нарушения на кръвообръщението на главния и гръбначния мозък, начални проявления на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, епилепсия.

4. Артериална хипертония, местни нарушения на системите на кръвообръщение със застоен и възпалителен характер, атеросклероза на съдовете на крайниците, хронична венозна недостатъчност, постромботическа болест на вените, мигриращ тромбофлебит, хемороиди.

5. Болести на жлъчката и дванадесетопръстника, гастрит, холецистит, панкреатит, ентероколит.

6. Тежка пневмония, бронхиална астма, туберколоза на белите дробове, остри и хронически бронхити, фарингити и тонзилити, остри респираторни вирусни инфекции.

7. Захарен диабет и последвали го усложнения, увеличаване на щитовидната жлеза.

8. Пясък и камъни в бъбреците, пиелонефрит, възпаление на простатата, аденом на простатата, остри и хронически възпаления на яйчниците, миома на матката, гинекологически заболявания.

9. Екзема, невродермит, псориазис, в т.ч. псориазен артрит.

10. Имунодефицитни състояния

УРЕДИ И АПАРАТИ

Квантова терапия с „Рикта“

Апаратът „Рикта” е създаден на база многогодишен опит и технологично и научно ноу-хау и е наградена със Златен медал от Руската Академия по естествени науки „За практически принос в укрепване здравето на нацията”. Базира се на едновременното въздействие на импулсен тесноспектърен рубинов лазер, инпулсен инфрачервен ширкоспектърен излъчвател, пулсираща червена светлина във видимия спектър и постоянно магнито поле.

УРЕДИ И АПАРАТИ

Биоскенер

Биоскенерът интeгpиpa в ceбe cи мeдицинa, биo-инфopмaтиĸa, eлeĸтpo инжeнepcтвo и дpyги cъвpeмeнни нayĸи.
Биоскенерът е високо технологично устройство, което в рамките на една минута отчита над 200 здравни показатели и дава пълна информация за състоянието на организма. Този метод на изследване е бърз, точен, удобен и икономичен.
В рамките на една минута апаратът дава пълна информация за над 26 органи и системи – сърдечно-съдова, мозъчно-съдова, полова система, минерална плътност на костите, микроелементи, бял дроб, дихателни пътища, кръвна захар, стомах, черва, черен дроб, жлъчка, минерална плътност на костите, липса на витамини и микроелементи, липса на есенциални аминокиселини и мастни киселини, натоварване с тежки метали, алергии, кръвни липиди, енергийни меридиани и др.
Биоскенерът използва научните постижения в електронните технологии и квантовата медицина. Teopeтичecĸи е ocнoвaн въpxy ĸвaнтoвaтa мeдицинa.
Тoзи биoaнaлизaтop изпoлзвa нayчнитe пocтижeния в eлeĸтpoннaтa тexниĸa зa oтчитaнe и aнaлиз нa cлaбoтo мaгнитнo пoлe нa чoвeшĸaтa ĸлeтĸa и нa бaзaтa нa тoзи aнaлиз, дaвa здpaвния cтaтyc нa opгaнизмa и пpoблeмни зoни в тexния нaй-paнeн cтaдий.
По този начин може да се предвидят възможни здравословни проблеми в бъдеще, да се видят възникнали остри състояния в момента и да се проследи развитието на хронични състояния.
Силата му е в това да се видят възможностите за проблем, да се вземат мерки за предотвратяване на този проблем и това да се проследи лесно и икономично.
Анализът се извършва само за една минута, след което е необходим около час, за да се разгледат всички показатели и да се състави оздравителен план.

УРЕДИ  И АПАРАТИ

Електропунктурна диагностика на състоянието на акупунктурните меридиани по метода Риодораки

Пулсувата диагностика е основен метод за диагностика в Китайската Традиционна Медицина. За нейното усвояване са необходими години обучение и медитация.
Японският учен Накатани създава метод за инструментална диагностика на меридианите и свързаните с тях органи и системи в организма. Компютърните технологии създават възможност да се представят резултатите на измерването в таблици и графики. Апаратът „Пересвет Накатани“ е създаден от Московския Научно-медицински център „ПЕРЕСВЕТ“.
Електропунктурната диагностика се използва за:
– Интегрална оценка на функционалното състояние на акупунктурните меридиани, органи и системи в организма;
– Динамично наблюдение на състоянието на здравето;
– Определяне на електропунктурния профил на основно и на съпътстващо заболяване;
– Съставяне на индивидуален план на рефлекторно лечение и оценка на ефективността от лечението.
Накатани и учените, които работят след това по този метод считат, че ако значението на електроповодимостта на измерените точки са във физиологични граници или незначително излизат от пределите им, то функцията на вегетативната нервна система е добре балансирана и нормална. Такива резултати много често се намират при здрави хора.
Меридианите, на които съответстващите им точки са разположени при изследването над нормата се намират в състояние на „Енергиен излишък“. Меридианите , на които съответстващите им точки са разположени под нормата се намират в състояние на „Енергиен недостиг“. Съществува таблица, базирана на огромно число проведени в Япония изследвания и статистически обработки, по която може да се видят симптомите съответстващи на състоянието на меридианите.
На Енергиен излишък на меридиана съответства:
Остър възпалителен процес на съответния вътрешен орган
Рязко обостряне на хроничен възпалителен процес съответстващ на вътрешния орган
Функционално нарушение на съответстващия вътрешен орган или система по типа излишък – например, излишък на меридиана на Стомаха може да съответства на повишена киселинност на стомашния сок
На Енергиен недостиг на меридиана съответства:
Хронически възпалителен процес на съответстващия вътрешен орган в след остър стадий.
Функционално нарушение на съответстващ вътрешен орган или система в недостиг – например, недостиг в меридиана на Жлъчката може да съответства на дискинезия на жлъчния мехур.
Състоянието на меридианите зависи и от функционалното състояние на вида тъкан. Например излишъкът на меридиана на Черния Дроб може да съответства на хипертонус на мускулната тъкан, а недостигът – на хипотонус на мускулната маса.
Състоянието на меридиана може да се измени при разположение на патологично огнище по външния ход на меридиана или болков синдром с ирадираща болка по външния ход на меридиана. Например при плексит и болка в шийните прешлени ще се наблюдава излишък в меридиана на Тънкото Черво и на Триенергитизатора.
Състоянието на меридиана съответства и на функционалното състояние на съответстващите му органи на чувствата. Например, заболявания на очите се формира при изменения в меридиана на Черния дроб.
Състоянието на меридиана зависи и от психоемоционалното състояние на клиента. Например, едновременния недостиг в меридианите на Сърцето, Черния дроб и Стомаха може да свидетелстват за депресивно състояние.

УРЕДИ И АПАРАТИ

Биоелектрически анализатор на тялото Tanita

При стъпването върху апарата през тялото протича слаб и напълно безопасен електрически сигнал. Сигналът лесно преминава през течността в мускулите и органите на тялото, но среща съпротивление при преминаването през телесните мазнини, тъй като те съдържат много малко вода.Това съпротивление са нарича Импеданс. За определяне състава на тялото този Импеданс се въвежда в математически формули, получени в резултат на редица медицински изследвания.
Така се определят следните показатели:
Тегло
Процентно съдържание на мазнини в тялото
Процентно съдържание на вода в тялото
Висцерални мазнини
Мускулна маса
Физически рейтинг
Костна маса
Основен метаболизъм BMR
Метаболитна възраст
Процент на съдържание на мазнина в тялото – количеството мазнини в съотношение на телесното тегло.
Доказано е, че намаляването на излишните мазнини в организма намалява риска от възникване на редица заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и др.
Индикатор за здравословни граници:
(-) – Недостатъчно мазнини – повишен риск от здравословни проблеми.
(0) – Нормално съдържание на мазнини – съдържанието е в норма спрямо нормалните граници за възраст и пол.
(+) – Излишък от мазнини – резултатите са над нормалните граници за възраст и пол, възможни са заболявания.
(++) – Затлъстяване – резултатите са значително над нормалните, повишен риск от здравословни проблеми.
Съдържание на вода в организма – общото количеството течности в човешкото тяло, изразено в проценти от общото му тегло.
Нивото на водата се колебае през деня, важно е да се търсят дългосрочни промени в общия процент вода. Като насоки границите на общия процент телесна вода за здрави възрастни хора е:
Жени – 50 до 60 %, Мъже – 55 до 65 %.
Висцерални мазнини – мазнините, намиращи се в коремната област и обграждащи жизненоважни вътрешни органи, разположени в тази област. Поддържането на нормално количество висцерални мазнини може да намали риска от възникване на някои заболявания като сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, преддиабетно състояние и диабет тип 2.
Високи стойности на висцерални мазнини може да се наблюдава и при нормално тегло и/или ниски стойности на подкожни мазнини.
1 до 4 – добро
5 до 8 – средно
9 до 12 – лошо
от 13 нагоре – опасно високо
Мускулна маса – позволява да се определи теглото на мускулите тялото. Мускулната маса включва теглото на скелетните мускули, гладката мускулатура (такива като сърдечния мускул и мускулите на храносмилателния апарат), както и съдържащата се в тях вода.
Мускулите играят важна роля, изпълнявайки функцията на основен потребител на енергия. При увеличаване на мускулната маса се увеличава и потреблението на енергия, което подпомага по естествен начин да се намали излишното количество мазнини и телесното тегло.
Физически рейтинг – оценява телосложението, изхождайки от количеството мазнини и мускулна маса в тялото. Даже при нормално тегло и добре изглеждащо на външен вид тяло може да има вътрешно омазняване, което да е причина за възникване на различни заболявания.
Пълни:
1 – свръх затлъстяване
2 – затлъстяване
3 – едра конструкция, набита структура
Нормални:
4 – недостатъчно тренирано тяло
5 – стандартно тяло
6 – стандартно мускулесто тяло
Слаби:
7 – слаб
8 – слаб, мускулест
9 – атлет, изразено мускулест
Костна маса – позволява да се определи количеството костна тъкан в тялото. Костната тъкан е съдържанието на неорганичните вещества, влизащи в състава на костите (като калций или други неорганични вешества).
Редица изследвания са показали, че силата и степента на развитие на костната тъкан са в пряка зависимост със физическата активност и мускулната маса.
Основен метаболизъм BMR – Броя калории – минималното количество енергия, необходимо на тялото в покой за извършване на нормална работа на организма, включвайки процесите на дишане, кръвообращение, работата на нервната система, черен дроб, бъбреци и т.н.
Около 70% от дневната нужда от енергия отива за обезпечаване на основния обмен. Основният обмен зависи от възрастта и от количеството мускулатура. При високи стойности на основният обмен се изразходва по-голямо количество енергия и по-леко се намалява съдържанието на мазнини в тялото и обратно.
Метаболитна възраст – средната възраст, съответстваща на основния метаболизъм – BMR . Ако метаболитна възраст е по-голяма от физическата възраст, това е знак, че трябва да се подобри метаболизма чрез подходяща диета и повече упражнения.
Условия за точно измерване:
Минимум 2 часа след ставане от сън
Изпразнен пикочен мехур
Поне 3 часа след основно хранене
Да няма прием на алкохол
Да няма голямо физическо натоварване преди измерването.
Да се избягва измерване по време на менструация.

ВНИМАНИЕ: Не е подходящо за хора с пейсмейкър!

УРЕДИ И АПАРАТИ

Йонна детоксикация

Това е възстановяване на нормалната жизненост и функционалност на човешкия организъм по един безвреден, неинвазивен и лесен за реализация начин.
Токсините са нежелани и вредни натрупвания в човешкия организъм. Чрез метода на йонната детоксикация се възстановява нарушението на електролитния баланс на клетките и се стимулира отделянето на натрупаните токсини, в резултат на което се възстановява способността на клетките да функционират и да се „самоочистват” нормално. Отделените принудително токсини се събират в съд с вода, където са потопени краката до глезените. За времето на процедурата (30 мин.) водата от напълно бистра се оцветява видимо с плътен, най-често тъмен цвят, според който цвят може да се направи косвен извод в кой човешки орган са били концентрирани максимално токсините и какъв е приблизително характерът на „замърсяването” на дадения организъм.
Резултати:
процедурата „йонна детоксикация” освобождава организма от натрупани тежки метали, мазнини, отпадни продукти от метаболизма, кръвоносната и лимфната системи, тютюнопушене;
активира се дейността на клетките и тъканите;
стимулира се вегетативната нервна система;
постига се намаляване на кръвното налягане и кръвната захар;
реализира се превенция на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания;
стимулира се имунната система;
улеснява се работата на вътрешната лаборатория на организма – бъбреците и черния дроб;
стимулира се функционирането на стомашно-чревния тракт;
реализира се цялостен физиологичен „масаж” на организма;
намалява се нивото на свободните радикали;
улеснява се заздравяването на рани и преодоляването на кожните проблеми, като акне, пигментация и др.;
улеснява се способността на клетките и тъканите да релаксират, в резултат на което се подобрява качеството на съня;
нормализира се телесното тегло.

ОПТИМАЛЕН КУРС НА ДЕТОКСИКАЦИЯ – 10 терапии!